header image
 

Istorie

SeligstadtPrima atestare istorica a localitatii Selistat este datata din anul 1206. „Selgestat” sau „Felix locus” se numara printre primele asezari ale sasilor din Transilvania. Urmand chemarea regelui maghiar Gézá II colonizatori provenind din zona Rin-Mosel au venit in Transilvania incepand de la jumatatea secolului al 12-lea. Bisericile fortificate cladite de ei sunt astazi monumente ale culturii si traditiei sasesti transilvanene.

Una dintre cele aproximativ 300 de biserici fortificate conservate este biserica fortificata din Selistat. Impozanta domneste asupra satului. Cine este interesat de istoria deosebita a sasilor din Transilvania gaseste aici urme si indicii lasate de secolele trecute: Acestor urme apartin atat crenelurile din secolul al 15-lea cat si stresinile din zilele noastre.

Biserica nu a fost niciodata „doar” un locas de savarsire a liturghiei, ci in acelasi timp si cetate de aparare, azil – si astazi face parte din centrul cultural pentru tineret. In zilele noastre o astfel de cladire ar putea fi numita multifuncitionala.

Biserica a fost cladita intre anii 1300 si 1350, la inceput fara turn. Dupa atacuri nimicitoare ale armatei turcesti biserica a fost fortificata de catre sasi la sfarsitul secolului al 15-lea: Deasupra corului a fost construit un turm in trei etaje, corpul bisericii a fost etajat. De aici se putea trage cu arcuri si putea fi turnata smoala peste inamici. Cine urca astazi in turm este rasplatit cu o priveliste minunata asupra imprejurimii satului Selistat.

In timp ce in evul mediu biserica a infruntat nenumarate atacuri turcesti, astazi timpul si vremea si-au lasat urmele asupra zidurilor. In urma exodului sasilor din ultimele decenii, biserica, casa parohiala si scoala s-au aflat mult timp in paragina. La initiativa parintelui dr. Johannes Klein au fost luate incepand cu anul 1997 masuri de salvare a bisericii: Acoperisul a fost schimbat, au fost instalate noi stresini si orga a fost renovata. Datorita entuziasmului multor voluntari au putut fi renovate si casa parohiala si scoala. Astfel, Selistat a fost pregatit pentru o noua epoca.