Istorie

Prima atestare istorică a localității Seliștat este datată din anul 1206. „Selgestat” sau „Felix locus” se numară printre primele așezări ale sașilor din Transilvania. Urmând chemarea regelui maghiar Gézá II colonizatori provenind din zona Rin-Mosel au venit în Transilvania incepand de la jumatatea secolului al 12-lea. Bisericile fortificate clădite de ei sunt astazi monumente ale culturii si tradiției sasești transilvănene.

Una dintre cele aproximativ 300 de biserici fortificate conservate este biserica fortificată din Seliștat. Impozantă domnește asupra satului. Cine este interesat de istoria deosebită a sașilor din Transilvania gasește aici urme si indicii lăsate de secolele trecute: Acestor urme aparțin atât crenelurile din secolul al 15-lea cât si streșinile din zilele noastre.

Biserica nu a fost niciodată „doar”un locaș de savârșire a liturghiei, ci în același timp si cetate de apărare, azil – si astazi face parte din centrul cultural pentru tineret. In zilele noastre o astfel de clădire ar putea fi numită multifuncitională.

Biserica a fost cladită între anii 1300 și 1350, la inceput fără turn. Dupa atacuri nimicitoare ale armatei turcești, biserica a fost fortificată de către sași la sfârșitul secolului al 15-lea: Deasupra corului a fost construit un turn în trei etaje, corpul bisericii a fost etajat. De aici se putea trage cu arcuri și putea fi turnată smoală peste inamici. Cine urcă astazi in turn este răsplătit cu o priveliște minunată asupra împrejurimii satului Seliștat.

În timp ce in evul mediu biserica a înfruntat nenumarate atacuri turcești, astăzi timpul și vremea și-au lăsat urmele asupra zidurilor. În urma exodului sașilor din ultimele decenii, biserica, casa parohială și școala s-au aflat mult timp în paragină. La inițiativa părintelui dr. Johannes Klein au fost luate începând cu anul 1997 măsuri de salvare a bisericii: Acoperișul a fost schimbat, au fost instalate noi streșini și orga a fost restaurată. Datorită entuziasmului multor voluntari, au putut fi renovate casa parohială și școala. Astfel, Seliștat a fost pregătit pentru o nouă epocă.