header image
 

Selistat

SelistatSelistat numara in perioada sa de glorie 800 locuitori. Predominant sasi, dar si romani, unguri si romi au trait dintotdeauna in armonie aici. Populatia satului a scazut la mai putin de un sfert odata cu exodul sasilor din Transilvania.

Doar o singura locuitoare de origine saseasca a mai ramas: Sofia Tonca s-a nascut in anul 1921 in Selistat si nu v-a mai parasi niciodata satul. A fost odata in Germania in vizita, povesteste ea, dar „aerul era acolo asa de incordat”. SelistatIn Selistat viata este linistita si placuta ca nicaieri altundeva.

Doamna Tonca are multe de povestit, despre timpurile trecute si copilaria ei. Se bucura de vizitele in casa ei din Strada Principala nr. 160. O astfel de vizita schimba felul in care trecatorul vede casele aflate in paragina, le umple cu viata.

Astazi vizitatorii vin atrasi de izolarea si linistea de aici, de ritmul lent in care curge timpul.

SelistatUn scenariu care ar putea avea loc oricand in secolul al 19-lea: Taranii lucreaza pe campuri cu mainile, fara masini, ritmul zilei este dictat de cirezi de vite si turme de oi, care sunt manate spre si dinspre pasune in fiecare dimineata si seara pe strazile satului.Gaste macaie la marginea drumului, pe bancile din fata caselor stau oameni in varsta si povestesc.